Toksyczne chemikalia w większości pokarmów dla dzieci. Co robić?

przez admin
Toksyczne chemikalia w większości pokarmów dla dzieci
  • Grupa ds. Zdrowia konsumentów twierdzi, że prawie wszystkie pokarmy dla niemowląt zawierają co najmniej jeden toksyczny środek chemiczny.
  • Naukowcy stwierdzili, że ilości toksyn w żywności dla niemowląt są niewielkie, ale zanieczyszczenie chemiczne może narastać z czasem.
  • Eksperci doradzają rodzicom, aby unikali produktów na bazie ryżu i karmili niemowlęta pokarmami, takimi jak płatki owsiane.

Według nowego raportu zbyt wiele toksyn trafia do żywności dla małych dzieci.

Testy żywności dla niemowląt sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wykazały, że 95 procent zawiera jedną lub więcej toksycznych substancji chemicznych, w tym ołów, arsen, rtęć i kadm.

I zgodnie z raportem grupy Healthy Babies Bright Futures (HBBF) 1 na 4 ze 168 przetestowanych pokarmów dla dzieci zawierało wszystkie cztery metale ciężkie .

Ilość toksyn znalezionych w żywności dla niemowląt była niewielka, ale dr Philip Landrigan , pediatra i dyrektor programu w zakresie globalnego zdrowia publicznego i dobra wspólnego w Schiller Institute for Integrated Science and Society at Boston College, zauważył: „Arsen, ołów i inne metale ciężkie są znanymi przyczynami zaburzeń neurorozwojowych. ”

„Narażenia na niskim poziomie sumują się, a narażenia we wczesnym okresie życia są szczególnie niebezpieczne”, powiedział Healthline. „Skumulowany wpływ ekspozycji sprawia, że ​​jest to poważny problem wymagający działania”.

W niektórych przypadkach toksyny miały naturalne pochodzenie.

Na przykład 4 z 7 małych płatków ryżu dla niemowląt zawierało nieorganiczny arsen wyższy niż standard 100 części na miliard ustalony przez Food and Drug Administration (FDA).

Ponieważ wiadomo, że ryż łatwo wchłania arsen naturalnie występujący w glebie, eksperci ds. Zdrowia doradzili rodzicom, aby znaleźli alternatywne pokarmy do karmienia swoich dzieci, takie jak płatki owsiane zamiast płatków ryżowych.

Dokonanie takich wyborów może wyeliminować ekspozycję na toksyny nawet o 80 procent.

Wśród produktów wysokiego ryzyka dla niemowląt były przekąski i posiłki na bazie ryżu (przekąski francuskie, ząbkowane ciastka i płatki ryżowe dla niemowląt), marchew, słodkie ziemniaki i soki owocowe.

Jakie pokarmy są najlepsze dla dziecka?

Wśród bezpieczniejszych alternatyw dla małych dzieci są przekąski bez ryżu, płatki ryżowe (takie jak płatki zbożowe i płatki owsiane) oraz kojąca żywność nie zawierająca ryżu do ząbkowania (jak mrożony banan lub schłodzony ogórek).

Rodzice są również zachęcani do podawania różnorodnych warzyw, które zawierają szereg składników odżywczych i unikają zbytniego polegania na rodzajach żywności, które mogą zawierać wyższy poziom toksyn.

„Musisz upewnić się, że twoje dzieci mają zróżnicowaną dietę”, powiedziała Lisa Barnett , współzałożycielka firmy Little Spoon zajmującej się ekologiczną żywnością dla niemowląt .

Porada jest sprzeczna ze starym powiedzeniem o wprowadzaniu niemowląt do jednego pokarmu na raz, ale jak zauważa Barnett, zróżnicowanie diety dziecka może zapewnić, że otrzymają „składniki odżywcze, które mogą działać jako bufor do wchłaniania metali ciężkich lub pomóc ciału je wyeliminować. ”

„W wielu badaniach omawiano różne poziomy arsenu w ryżu, więc od lat mówię rodzicom, aby trzymali się z dala od płatków ryżowych” – powiedziała Healthline dr Gina Posner , pediatra w MemorialCare Orange Coast Medical Center w Kalifornii.

„Sugeruję również minimalizowanie ilości warzyw korzeniowych podawanych dziecku na podstawie tego, co naukowcy odkryli pod względem podwyższonego poziomu toksycznych substancji” – powiedziała. „Poza tym nigdy nie było zdrowego powodu, aby podawać dzieciom sok, więc teraz rodzice mają jeszcze więcej powodów, aby go całkowicie unikać”.

Dr Luz Claudio , profesor medycyny środowiskowej i zdrowia publicznego w Icahn School of Medicine w Mount Sinai w Nowym Jorku, powiedział Healthline, że przygotowała własne jedzenie dla dzieci, gdy jej córka była niemowlęciem, wykorzystując parzone i puree organiczne owoce i warzywa .

„Jedną z ważnych rzeczy, o których rodzice powinni pamiętać, jest to, że możesz nie znać wszystkich składników (celowych lub niezamierzonych), które mogą trafiać do żywności dla niemowląt i soków sprzedawanych dzieciom, nawet jeśli przeczytasz etykietę” – powiedział Claudio, który również pisze o zagadnieniach naukowych. „Produkty te mogą zawierać duże ilości sodu, konserwantów, sztucznych barwników, pestycydów i innych zanieczyszczeń lub dodatków.”

Nawet substancje organiczne mogą być zanieczyszczone

Jednak nawet żywność organiczna przygotowywana bez chemicznych pestycydów nie jest odporna na toksyczne zanieczyszczenie gleby i wody.

„Normy ekologiczne nie dotyczą tych zanieczyszczeń, a żywność poza korytarzem dla niemowląt jest w równym stopniu dotknięta”, odnotowano w raporcie.

Jane Houlihan , dyrektor ds. Badań HBBF i autorka badania, powiedziała Healthline, że ponieważ metale ciężkie znajdują się w łańcuchu pokarmowym, wytwarzanie żywności bez toksyn dla dzieci wymaga starannego pozyskiwania i rygorystycznych testów.

Na przykład organiczne warzywa uprawiane obok starszej autostrady mogą być sadzone w glebie zanieczyszczonej przez przejeżdżające samochody wyrzucające ołowiu benzyny przez dziesięciolecia.

Ryż uprawiany w Arkansas, Luizjanie i Teksasie ma wyższy poziom arsenu niż ryż uprawiany w Kalifornii, Indiach lub Pakistanie.

Little Spoon pozyskuje marchew z Kalifornii, a słodkie ziemniaki z Waszyngtonu, gdzie poziomy zanieczyszczenia gleby są niższe.

„Może się także różnić w zależności od pola” – powiedział Houlihan.

Proces produkcyjny

Proces produkcyjny może również wprowadzać zanieczyszczenie metali do żywności.

Aby uniknąć tego problemu, niektóre firmy przeszły na sprzęt ze stali nierdzewnej.

W Little Spoon produkty są wytwarzane ręcznie i oczyszczane pod ciśnieniem zimnej wody, a nie pasteryzowane na gorąco w obiektach przemysłowych.

Producenci podjęli inne kroki, aby nie dopuścić do toksyn środowiskowych w swoich produktach, częściowo ze względu na projekt wytycznych FDA w sprawie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności dla niemowląt.

„Jest to najważniejsze w branży. Ponieważ firmy produkujące żywność dla niemowląt dobrowolnie testują, może być tak, że ich żywność ma niższy poziom toksyn niż produkty, które można znaleźć w sklepie spożywczym ”, aby przygotować domowe jedzenie dla dzieci, powiedział Houlihan.

Producenci, HBBF i grupy, takie jak Fundusz Ochrony Środowiska, nawiązały współpracę w celu utworzenia nowej Rady ds. Żywności dla Dzieci w celu zminimalizowania obecności metali ciężkich w przetworzonej żywności dla niemowląt.

„Obecne poziomy zanieczyszczenia arszenikiem w zbożach ryżowych i soku są odpowiednio o 36 procent i 75 procent niższe niż ilości zmierzone dziesięć lat temu”, powiedział Houlihan.

„Gdy FDA działa, firmy reagują. Potrzebujemy FDA, aby efektywniej i szybciej wykorzystywać swoje autorytety w celu ograniczenia toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt ”- powiedziała.

You may also like

Zostaw komentarz