Przepis na sałatkę z kurczaka z grilla

przez admin

Przepis na sałatkę z kurczaka z grilla – idealny soczysty kurczak z grilla, grillowana kukurydza z kolby, pomidory, sałata, awokado i cebula to pyszna letnia sałatka! Prosty sos z oliwy i octu to idealne wykończenie.

Podczas gdy kurczak z grilla, fasolka po bretońsku, hamburgery i franki rządzą letnimi przysmakami na podwórku, ja też pragnę lekkich i świeżych posiłków. Sałatka to po prostu idealny wybór!

Ta sałatka to lato w misce! Jest kolorowy i pełen smaku. Kurczak z grilla i kukurydza na kolbie to główne składniki tutaj. To mój ulubiony sposób na wykorzystanie resztek z mojego kurczaka z grilla i uzupełnienie go kukurydzą, awokado, pomidorami koktajlowymi, sałatą i czerwoną cebulą.

JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ Z GRILLOWANEGO KURCZAKA?

Ta sałatka to świetny sposób, aby cieszyć się grillowanym kurczakiem w świeżym i lekkim naczyniu. Po prostu pokrój lub posiekaj grillowaną pierś kurczaka. Wytnij ziarenka kukurydzy z grilla. Wrzuć do dużej miski posiekaną sałatę rzymską, pokrojone na pół pomidory czereśniowe, posiekaną czerwoną cebulę i awokado (jeśli zdarzy się, że masz ją pod ręką). W małej filiżance wymieszaj olej, ocet, sól, pieprz, czosnek i włoską przyprawę lub suszone oregano. Zalej sałatkę, delikatnie podrzuć, aby posmarować sosem i podawać.

Sałatkę tę można przyrządzić z dowolnego mięsa z grilla: krewetek, kebabów wieprzowych lub wołowych, łososia itp. Wszystkie składniki sałatki są idealne jako uzupełnienie każdego wyboru mięsa. Jeśli na kolbie nie masz świeżej kukurydzy, którą można grillować, użyj puszki lub zamrożonej (i rozmrożonej przed użyciem) i wymieszaj z resztą składników sałatki.

SKŁADNIKI, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ

grillowany kurczak – soczysta i aromatyczna grillowana pierś kurczaka, marynowana i gotowana na grillu. Gdy skończysz i miał czas na odpoczynek (co zapobiega ucieczce soków, jeśli pokroisz go zbyt wcześnie), pokrój cienko pierś kurczaka i ułóż na sałacie.

grillowana kukurydza na kolbie – łatwym sposobem na przygotowanie kukurydzy na kolbę na letni obiad, jest oderwanie łuski od kukurydzy, ale nie należy jej odcinać. Posmaruj kukurydzę masłem czosnkowym i umieść na grillu. Gotuj przez 10 do 15 minut, obracając w razie potrzeby, aby wszystkie strony były ugotowane. Nie jest wymagana folia aluminiowa! Polecam najpierw ugotować kukurydzę, a potem kurczaka. Kiedy kurczak gotuje, będziesz miał wystarczająco dużo czasu, aby ostudzić kukurydzę, aby była bezpieczna w obsłudze, odetnij ziarna i umieść w misce sałatkowej.

sałata, pomidory, cebula, awokado – klasyczne składniki sałatki to wszystko, czego potrzebujemy tutaj. Awokado to plus, ale możesz go pominąć i dodać dowolne warzywo.

PROSTE DOBIERANIE OLEJU I OCTU

Czasami chcesz, aby składniki naprawdę błyszczały w twojej sałatce, takie jak grillowany kurczak i kukurydza, więc nie potrzebujesz mocnego sosu. Wystarczy mieszanka octu, oleju, soli, pieprzu, czosnku i przypraw. Możesz oczywiście użyć dowolnego opatrunku, o ile będzie dobrze pasował do smaków.

You may also like

Zostaw komentarz