10 Szokujących faktów na temat mleka krowiego. Czy je znasz?

przez admin
10 Szokujących faktów na temat mleka krowiego

Mleko krowie jest pożywną, dietetyczną podstawą dla dzieci i dorosłych od wieków. Dziś jesteśmy świadkami wzrostu częstotliwości alergii na mleko krowie co podsyca debatę między zwolennikami pasteryzowanego mleka i surowego mleka. Niezależnie od tego, po której jesteś stronie, badania nadal wskazują przyczyny widocznego wzrostu alergii na mleko krowie, bezpieczeństwa i odżywiania surowego mleka, zagrożeń związanych z konsumpcją mleka i zdrowych alternatyw dla dzieci, które nie mogą pić mleka. Rzućmy okiem na 10 szokujących faktów na temat mleka krowiego.

10 Szokujących faktów na temat mleka krowiego

1. Stosowanie antybiotyków przez matkę wiąże się z alergią na krowie mleko (CMA)

W badaniu przeprowadzonym w Finlandii w 2013 r. Analizowano związek między stosowaniem antybiotyków przez matkę a wpływem na niemowlęta. Przeglądając dane z krajowych rejestrów, niemowlęta, u których zdiagnozowano CMA, miały bezpośredni związek z matkami, które przyjmowały antybiotyki w czasie ciąży. Niemowlęta, które otrzymały antybiotyki po urodzeniu, wykazywały również większą skłonność do alergii na mleko krowie.

2. Mleko krowie wpływa na karmienie piersią

Wraz ze wzrostem alergii dziecięcych, w tym CMA, zaczęto badać związek między dietą matek a jej wpływem na ludzkie mleko u matek karmiących piersią. Niemowlęta matek spożywających mleko krowie wykazują wyższy poziom specyficznych białek, które zwiększają odpowiedź immunologiczną i prowadzą do rozwoju alergii. Dobrą wiadomością jest to, że matki, które ograniczyły spożycie mleka krowiego, zmniejszyły ryzyko wystąpienia u niemowląt alergii na mleko krowie.

3. Surowe ekologiczne mleko zawiera więcej kwasów tłuszczowych

Argumenty za surowym mlekiem ekologicznym są głośne i obfite. Chociaż niektórzy pozostają sceptyczni, nauka szybko zmienia umysły. Badanie opublikowane w tym roku ujawniło, że organiczne mleko zawiera o 62% więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż konwencjonalne mleko.

4. Mleko z “przemysłowych” krów może być wysoce podejrzane

Wiele dużych korporacji trzyma krowy w brudnych warunkach. Niektórzy mogą nawet pompować je pełne hormonów (rBGH), aby stymulować produkcję mleka. Efektem ubocznym tej praktyki jest zapalenie sutka lub infekcja tkanki gruczołu mlekowego – tkanki, która produkuje mleko. Może to doprowadzić do zanieczyszczenia mleka przez ropę i bakterie. Jedna bakteria to gronkowce oporne na metycylinę (MRS). Ta oporna na antybiotyk bakteria okazała się niezwykle zjadliwa i trudna do kontrolowania. e Coli to kolejna bakteria łatwo znajdywana w mleku krowim, a jedna odporna na silne antybiotyki, takie jak streptomycyna i tetracyklina.

5. Brak laktozy ma wady

U dzieci z CMA wywoływanych na formułach bezlaktozowych lub dietach bezmlecznych zaobserwowano problemy z wytworzeniem prawidłowej masy kostnej. W polskim badaniu 66 dzieci z CMA badano wpływ formuł bezlaktozowych na odżywianie i zdrowie kości. Dzieci pozbawione laktozy miały podobne wartości odżywcze wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Miały jednak wyższe niedobory witaminy D i niższe poziomy markerów chemicznych potrzebnych do tworzenia kości. [6] Na podstawie tego badania każde dziecko wychowane na diecie bez laktozy powinno być monitorowane, aby zapewnić odpowiednią opiekę żywieniową i medyczną.

6. Mleko krowie może zawierać resztki antybiotyków i hormonów

Krowy otrzymują często antybiotyki w celu leczenia chorób, które wywołują, zwłaszcza krów, które zostały obciążone hormonem wzrostu (rBGH). Chociaż wiele szczepów stało się opornych na antybiotyki, pozostają one pierwszym krokiem w zwalczaniu zakażeń. Aby upewnić się, że pozostałości antybiotyków pozostają w zatwierdzonych poziomach, naukowcy nadal opracowują nowe sposoby wykrywania tych antybiotyków. Oczywiście oznacza to, że przy każdej szklance mleka otrzymujesz antybiotyki krowie, chyba że kupisz surowe lub ekologiczne … lub nawet lepsze – kozie mleko.

7. Zużycie surowego mleka wiąże się z mniejszą ilością alergii

Alergie na mleko krowie są gorącym tematem badań w Polsce. Inne polskie badanie dotyczyło wpływu surowego mleka na alergie i astmę u polskich dzieci i dorosłych z miasteczka. Naukowcy zauważyli, że spożycie mleka surowego prowadzi do mniejszego występowania astmy i alergii, chociaż gorączka sienna i przewlekłe zatkany nos występowały rzadziej u nie rolników, którzy spożywali surowe mleko. Wyniki te potwierdzają hipotezę, że wczesne narażenie na surowe mleko zapewnia ochronny wpływ na alergie i inne choroby związane z chorobami autoimmunologicznymi.

8. Mleko surowe jest bardziej pożywne

Adwokaci surowego mleka twierdzą, że surowe mleko jest bardziej pożywne i promuje zdrowie znacznie lepiej niż jego pasteryzowany odpowiednik. Niezależnie od tego, czy jest to prawda czy nie, nauka wykazała, że ​​surowe mleko zatrzymuje składniki odżywcze zniszczone przez pasteryzację. Stwierdzono, że pasteryzacja obniża poziomy B1, B2, B12, kwasu foliowego i witaminy E.

9. Surowe mleko jest bezpieczne

Pasteryzacja jest znacznie bardziej współczesnym pomysłem niż spożywanie surowego mleka. Louis Pasteur opracował pasteryzację, aby chronić wino przed drobnoustrojami i bakteriami. Przez dziesięciolecia po opracowaniu tego procesu surowe mleko było nadal konsumowane na całym świecie. Proces pasteryzacji mleka wprowadzono dopiero na początku XIX wieku, kiedy to zwolennicy pasteryzacji mleka starali się chronić dzieci przed brudnym i zepsutym mlekiem.

Do tego czasu dzieci (i dorośli) spożywały surowe mleko przez tysiąclecia. Wiele z nich przeżyło, jednak biorąc pod uwagę czystość, liczba osób, które nie otrzymały surowego mleka pochodzącego z nieczystych źródeł lub które się pogorszyły, nie jest znana.

Tekst “The Untold Story of Milk” autorstwa Rona Schmida zawiera szczegółowe informacje na temat bezpieczeństwa i odżywiania surowego mleka, szczególnie w rozdziale “Bezpieczeństwo surowych w porównaniu z mlekiem pasteryzowanym”.

Oczywiście, podczas gdy grupa mleka surowego będzie argumentować, że surowe mleko jest niebezpieczne, fakty pozostają proste:

  1. Surowe mleko krowie ma więcej składników odżywczych niż mleko pasteryzowane.
  2. Surowe mleko krowie spożywano przez tysiące lat, zanim pasteryzacja istniała.
  3. Spożywanie skażonego lub zepsutego surowego mleka krowiego, tak jak w przypadku każdego jedzenia, może powodować choroby, choroby i potencjalnie śmierć.

10. Mleko krowie może być dla niektórych zagrożeniem związanym z rakiem

Na raki hormonozależne, takie jak rak piersi lub prostaty, mogą wpływać fitoestrogeny. Mleko krowie zawiera te substancje hormonalne. Naukowcy starali się określić, czy ilość estrogenów może mieć wpływ na dietetyczne źródła krów. Wynik pokazał, że estrogeny były obecne niezależnie od diety krów. 26-letnie badanie z 68 000 kobiet popiera ten pomysł. Kobiety, zwłaszcza kobiety po menopauzie, z większym spożyciem mleka w okresie badania miały wyższy odsetek przypadków raka endometrium. Publikacja z 2012 r. Sugeruje, że wartość zdrowotna mleka krowiego należy rozpatrywać w sposób bardziej zindywidualizowany. Ponieważ w przeciwieństwie do linii marketingowej przemysłu mleczarskiego: “Mleko działa dobrze dla twojego ciała” “mleko może nie być idealnym pokarmem dla wszystkich, a wielu szuka alternatyw.

Źródło: Global Healing Center

Wyniki mogą się różnić. Informacje i oświadczenia są przeznaczone do celów edukacyjnych i nie zastępują porady lekarza. Nasz serwis nie wydaje porad medycznych, nie przepisuje ani nie diagnozuje choroby. Poglądy i porady żywieniowe wyrażone przez Serwis Zdrowie i Uroda nie mają na celu zastąpienia konwencjonalnej usługi medycznej. Jeśli masz poważny stan medyczny lub problem zdrowotny, skontaktuj się z lekarzem.

You may also like

Zostaw komentarz